Wietnam


Wietnam leży nad wybrzeżem Morza Południowochińskiego. Graniczy z Chinami, Laosem i Kambodżą. Jest krajem niezwykle różnorodnym zarówno pod względem przyrodniczym, jak i kulturowym. Zatoka Ha Long  jest jednym z cudów świata. Miejsce to, za sprawą dwóch tysięcy wapiennych i łupkowych wysepek, przypomina bajkową krainę. Nic więc dziwnego, iż znajduje się ona na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kolejnym miejscem wartym odwiedzenia jest dawny Sajgon, największe miasto Wietnamu o nazwie Ho Chi Minh City oraz miasteczko Hoi An, uchodzące za najbardziej romantyczne w kraju. 
Piękne krajobrazy, przemili ludzie, smaczne jedzenie, to tylko kilka powodów dla których warto jest się wybrać w podróż do tego zakątka świata.

Wietnamska kuchnia
Podczas wyprawy do Wietnamu można skosztować wielu interesujących i smakowitych potraw:

Pho- zupa. Rosół z makaronem ryżowym, kolendrą, limonką, imbirem, czosnkiem, kiełkami, sosem rybnym i wybranym rodzajem mięsa (kurczakiem, wołowiną, mięsem mielonym, rybą). Podawana na śniadanie, obiad i kolację.

Bun Bo Hue- zupa. Pikantny wywar wołowy z makaronem ryżowym, limonką, chili, miętą, kiełkami.

Bagietki Banh- kanapka składająca się z bagietki, wybranego mięsa, smażonego jajka, warzyw, ziół, sosu sojowego, sosu chili i przypraw.

Sajgonki- przystawka przygotowana z makaronu vermicelli, warzyw, ziół, grzybów, mięsa bądź krewetek, zawinięte w papier ryżowy na kształt “roladek”. Podawane z sosem rybnym i sosem chili.

Bun Cha- potrawa z makaronu ryżowego i grillowanego mięsa. Tradycyjnie wykorzystywanym mięsem była wieprzowina, lecz dostępne są także inne opcje. Podawana z kiełkami, orzeszkami ziemnymi, zieleniną i sosem rybnym.

Com Xao Bo- smażona wołowina z warzywami. Podawana z ryżem.

Banh Goi- smażone pierożki z mięsem (istnieją wersje wegetariańskie). Podawane z sosem chili i ziołami.

Fried noodles- smażony makaron w różnej postaci (wąski, szeroki) z warzywami i wybranym rodzajem mięsa. Podawany z sosem chili.

Fried rice- smażony ryż z warzywami i wybranym rodzajem mięsa, najczęściej z kurczakiem lub krewetkami.

Banh Xeo-  chrupiące naleśniki z krewetkami, wieprzowiną, groszkiem, kiełkami, cebulką i górą zieleniny (kolendra, mięta, sałata). Serwowane z sosem rybnym.

Na podstawie:
http://solisci.pl/podroze-planowane/wietnam-gdzie-smok-schodzi-do-morza/
http://gadulec.me/wietnam/
http://www.tasteaway.pl/2013/11/28/o-kuchni-wietnamskiej-slow-kilka/