Aronia

Aronia


Aronia jest gatunkiem krzewu należącego do rodziny różowatych. Osiąga wysokość do 2,5 metra. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rośnie dziko. Jej ciemnogranatowe owoce są pokryte meszkowatym nalotem.

Właściwości aronii a zdrowie

Aronia staje się coraz popularniejszym krzewem ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Jej owoce zawierają bowiem imponującą ilość antocyjanów, fenolokwasów, garbników i pektyn. Ponadto, stanowi bogate źródło witaminy C, B, E i P oraz mikro i makroelementów. 

Regularne jej spożywanie wskazane jest dla osób chcących:

  • podwyższyć swoją odporność
  • wzmocnić organizm
  • obniżyć ciśnienie
  • zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór
  • powstrzymać rozwój cukrzycy
  • powstrzymać procesy starzenia 
  • zwiększyć ostrość widzenia

Owoce Aronii z łatwością można wkomponować w codzienny jadłospis, gdyż świetnie nadają się do przyrządzenia soków, konfitur, przecierów, sosów, ciast, babeczek, oraz nalewek.

Spożywania owoców aronii odradza się osobom cierpiącym na dolegliwości związane z kamieniami nerkowymi.

Kliknij i dowiedz się jaki wpływ na nasze zdrowie mają właściwości pomidorów.

Na podstawie:
http://bonavita.pl/antocyjany-w-owocach-dobre-dla-zdrowia-i-naszej-diety
http://www.food-info.net/pl/colour/anthocyanin.htm