Etiopia


Etiopia jest najstarszym krajem Afryki. Jej tereny te nigdy nie były kolonizowane ( z jednym wyjątkiem – lata 1936-1941 włoska okupacja). Sąsiaduje z Erytreą, Dżibuti, Somalią, Sudanem, Sudanem Południowym i Kenią. Etiopia znajduje się na drugim miejscu, wśród krajów Afrykańskich, pod względem wielkości populacji – 90 milionów mieszkańców. Wśród jej mieszkańców wyróżnić można ponad 80 grup etnicznych.

Kuchnia
Lokalnie przyrządzane potrawy są bardzo różnorodne, więc mięsożercy, wegetarianie, weganie oraz osoby nietolerujące gluten i laktozę z pewnością znajdą wśród nich coś dla siebie. 

Do typowych potraw tego kraju z pewnością zaliczyć można poniższe dania:
Injera – pieczywo na zakwasie chlebowym (płaskie) tzw. flatbread. Wygląd ma podobny do naleśnika. Spełnia podobną funkcję, jak tortilla w kuchni meksykańskiej. Nakłada się na nią np. soczewicę, mięso, fasolę, warzywa i sos, zwija (aby nic nie wypadło) i zjada jak burrito.
Shiro- pikantna zupa z ciecierzycy, soczewicy i fasolki.
Atkilt Wot- podsmażona kapusta z marchewką i delikatnym sosem.
Azifa- sałatka z zielonej soczewicy, serwowana zazwyczaj na injera.
Gomen- ugotowany i przyprawiony do perfekcji jarmuż.
Inguday Tibs- podsmażone grzyby z cebulką.
Mesir Wot- groszek i soczewica przysmażona w sosie berbere (piekielnie ostry sos).
Fasolia- podsmażona zielona fasolka szparagowa z paseczkami marchewki i cebulki.
Buticha- dip z ciecierzycy i soku z cytryny. Na ogół serwowany na injera.
Sambusa- usmażona “roladka” z ciasta, wypełniona mięsem lub soczewicą. Podawana z pikantnym sosem bądź dipem.

Przepis na bezglutenowy chleb/placki injera. 
Składniki:
700 g mąki z miłki abisyńskiej (Teff)
1,5 l ciepłej wody
2 łyżki ziaren miłki abisyńskiej
2 łyżki drożdży
Sól
Krok po kroku:
1. Rozpuść drożdże.
2. Mieszaj wszystkie składniki w dużej misie do momentu uzyskania konsystencji ciasta.
3. Zakryj misę ręcznikiem kuchennym i odłuż na bok na 2-3 dni (bez mieszania).
4. Odlej płyn i ponownie odstaw na 30 min.
5. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Nie obracaj na drugą stronę.
Smacznego!

Na podstawie:
http://www.nationsonline.org/oneworld/ethiopia.htm
https://www.buzzfeed.com/miriamberger/ethiopian-food?utm_term=.dfD6oEaNq#.onLYbRjqJ