Filipiny


Piękne Filipiny! 
Filipiny, to kraj składający się z 7 tysięcy wysp,  leżących na wodach Oceanu Spokojnego. Jest miejscem niezwykle egzotycznym, pełnym pięknych plaż i kompleksów wypoczynkowych. Każda z wysp wabi turystów innymi atrakcjami.

Wyspy, wyspy, wyspy…
Na Balicasag można pływać w towarzystwie żółwi.
Bohol oferuje wodospady, dziką dżunglę, czekoladowe wzgórza.
Na Camiguin można zażyć kąpieli w gorących źródłach, rozkoszować się chłodną wodą wodospadów oraz wspiąć do krateru wulkanu Hibok-Hibok.
Panglao z kolei jest jedną z najbardziej przystosowanych turystycznie wysp pod względem bazy noclegowej, wielości plaż i punktów nurkowych.

Na Filipinach każdy znajdzie coś dla siebie, a mowa tu nie tylko o atrakcjach turystycznych, ale i o smacznych i egzotycznych potrawach. 

Filipijskie przysmaki
Fresh lumpia- danie na kształt “burrito” z mięsem, marchewką, kokosem, sałatą i orzeszkami. Podawany ze słodkim sosem.
Chicken Sotanghon- zupa z kurczakiem, grzybami shitak, marchewką, cebulką i makaronem vermicelli.
Beef Mechado- nadziewana wołowina tłuszczem wieprzowym, gotowana w sosie pomidorowym.
Paksiyo baboy bisaya- wieprzowina gotowana z bananami w sosie o bazie sojowej.
Chicharon- smażone kawałki skóry wieprzowej. Popularnie spożywane, jak u nas popcorn, bądź chipsy.
Adidas- grillowane kurze nóżki.
Chicken inasal- grillowany kurczak, podawany z czosnkowym ryżem.
Pinakbet- potrawa z bakłażana, okry, dyni, kabaczka, pomidorów i pasty z ryb, bądź krewetek.
Lumpiang ubod- delikatne ciasto naleśnikowe z nadzieniem zrobionym z “serca” palmy koksowej, krewetek, wieprzowiny, cebuli i czosnkowego sosu.
Bicol express- gulasz z chili, wieprzowiny i mleka kokosowego.
Inihaw na Liempo- grillowana wieprzowina.
Balut- rozwinięty kaczy embrion w jajku.
Camaro Rebosado- smażone krewetki, serwowane z pomidorowy, słodko-kwaśnym sosem.
Kuhol sa gata- ślimaki w sosie kokosowym.
Kilawin na tanigue- świeża, marynowana ryba w occie i soku cytrusowym z papryczkami, cebulką i pomidorami.
Sinigang- zupa podobna do “hot & sour”. 
Bibingka- ciasto upieczone w liściu bananowca. Przed spożyciem smaruje się go masłem i posypuje kokosem.
Leche flan- deser wykonany z jajka i mleka, oblany karmelem.

Kosztując kuchnię Filipin nie można także przejść obojętnie obok lodów chrzanowych, napoju z trawy cytrynowej i kokosu przyrządzonego na 1000 sposobów. 

Źródło:

http://nafilipinach.com/