Poznaj superżywność – zobacz czym jest i czy warto ją spożywać!

Istnieje wiele produktów spożywczych o naturalnym składzie, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Wśród nich znajdziemy również popularne superfoods, którym może być zarówno nasz rodzimy czosnek, jak i bardziej egzotyczne nasiona chia i amarantus. Lista tego typu produktów jest długa. Jednak czym jest superżywność? Czy warto włączyć ją do codziennego jadłospisu?

Czym są superfoods?

Lista produktów zaliczanych do superfoods jest bardzo zróżnicowania. Warto więc ustalić co to jest superfood oraz jaki ma wpływ na zdrowie człowieka. Superżywność to produkty naturalnego pochodzenia o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i innych substancji niezbędnych dla funkcjonowania organizmu. Ich regularne spożycie może wywoływać korzystne efekty zdrowotne, a także zapobiegać chorobom, takim jak nowotwory, cukrzyca typu 2 oraz schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy spowalnia natomiast proces starzenia się organizmu.

Głównym celem spożywania superżywności jest uzupełnienie zapotrzebowania organizmu na składniki, które pojawiają się w niewielkich ilościach w codziennej diecie. Mianem superfood określa się produkty z grypy owoców i warzyw, zbóż, ziół, nasion, a także napoje lub soki. Ich wspólną cechą są właściwości stymulujące odporność organizmu, przeciwutleniające, antynowotworowe, a także wzmacniające naczynia krwionośne.

Podczas zakupu produktów określanych mianem superfoods, należy zwrócić uwagę na ich jakość oraz skład. Ich popularność jest często wykorzystywana przez nieuczciwych producentów do celów zarobkowych. Najlepiej, jeśli wybierany przez nas produkt będzie posiadał certyfikat „eko”. Warto również pamiętać, że superżywność stanowi jedynie uzupełnienie prawidłowo zbilansowanej diety. Jeśli natomiast nasz codzienny jadłospis będzie obfitował w produkty wysoko przetworzone, włączenie do żywienia cennych składników odżywczych, może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

Czosnek

Jakie produkty są super?

Superżywność stanowią produkty spożywcze pochodzące niemalże z całego świata. Warto więc wypróbować je w swojej kuchni, jako źródło cennych składników odżywczych, ale również jako sposób na urozmaicenie codziennej diety. Jakie produkty zaliczmy do superfood?

  • Zielony jęczmień – bogaty w przeciwutleniacze, substancje antynowotworowe oraz przeciwzapalne. W jego składzie znajdziemy również wiele witaminy C, E, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Dodatkowo jest to świetne źródło błonnika i chlorofilu. Produkt dostępny jest w postaci zielonego proszku, stanowiącego idealny dodatek do koktajli i potraw.

  • Jagody acai i goji – zasobne w karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, flawonoidy oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Ich głównym składnikiem jest jednak kompleks polisacharydowy LBP o silnych właściwościach przeciwutleniających, antynowotworowych, obniżających poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, a także regulujących gospodarkę węglowodanową organizmu.

  • Nasiona chia (inaczej szałwia hiszpańska) – zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, a także zapobiegają powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo zawierają wiele błonnika, który wpływa na regulację rytmu wypróżnień oraz obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi.

Nasiona chia

Polska superżywność

Aby spożywać produkty z grupy superfoods nie trzeba jednak regularnie kupować egzotycznych i stosunkowo drogich składników. Wśród tradycyjnych polskich produktów znajdziemy bowiem wiele żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych.

  • Jarmuż – zaliczany do grupy warzyw kapustnych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i antynowotworowych. Zawiera luteinę pozytywnie wpływającą na wzrok oraz chlorofil i pokaźne dawki witaminy K, regulującej proces krzepnięcia krwi, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez oraz cynk.

  • Jagody – zasobne w antocyjany niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych. Te wakacyjne owoce to również cenne źródło antyoksydantów opóźniających procesy starzenia organizmu, a także związków antynowotworowych, manganu, cynku, selenu, witaminy C i PP oraz witamin z grupy B. Zawarte w nich garbniki uszczelniają błonę śluzową żołądka oraz regulują perystaltykę jelit. Jagody powinny również spożywać osoby z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

  • Czosnek – określany jako naturalny antybiotyk. Ten popularny w naszej kuchni produkt jest cennym źródłem flawonoidów, saponin, związków siarki, związków śluzowych oraz wapnia, magnezu, kobaltu i chromu. Taki skład skutecznie wpływa na obniżanie ryzyka infekcji bakteryjnych, a także działa przeciwnowotworowo, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje jej lepkość.

Skorzystaj z dobrodziejstw natury i wzbogać swoją dietę!