10 superfoods na mocne kości


W przypadku słabych kości zaleca się spożywanie produktów mlecznych, aby uzupełnić niedobory wapnia.  
Są także inne produkty, które mogą pomóc nam je wzmocnić: 

  1. Ciemnozielone warzywa np. bok choy, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta włoska. Półtorej szklanki liści rzepy pokryje 20% dziennego zapotrzebowania na wapń. Warzywa te także są źródłem witaminy K, która może zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę.
  2. Słodkie ziemniaki i inne produkty zawierające dużą ilość magnezu i potasu. Niski poziom magnezu może oznaczać niski poziom witaminy D, co również osłabia kości. Pieczony słodki ziemniak średniej wielkości zawiera 31 mg magnezu i 542 mg potasu.
  3. Produkty zawierające dużą ilość witaminy C np. grejpfrut. Witamina C przeciwdziała ubytkom w kości. Jeden średni grejpfrut zawiera 91 mg witaminy C, czyli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na nią organizmu.
  4. Figi. Pięć średniej wielkości owoców zawierają 120 mg wapnia, a także potas i magnez.
  5. Łosoś. Jest bogaty w witaminę D, oraz wapń. W 85 gramach łososia z puszki znajduje się 183 mg wapnia.
  6. Masło migdałowe. Dwie łyżki masła migdałowego zawiera 112 mg wapnia i 240 mg potasu.
  7. Tofu. W 170 g tofu znajduje się 400 mg wapnia.
  8. Suszone owoce. Suszone śliwki sprawiają, iż w diecie bogatej w wapń i witaminę D kości są silniejsze i mniej narażone na destrukcję.
  9. Syrop z melasy. Jest on bardziej wartościowy niż cukier. W  jednej łyżce znajduje się 41 mg wapnia.
  10. Mleko pochodzenia roślinnego np. mleko kokosowe, mleko migdałowe.