alt="Nowa Zelandia"

Nowa Zelandia


Ten malowniczy kraj wielkości Japonii, leży na wodach Oceanu Spokojnego. W jego skład wchodzą dwie wyspy, zamieszkiwane przez  4 miliony ludzi. Jest to wymarzone miejsce na urlop dla osób szukających  spokoju, piękna, natury.

Ciekawostki dla turystów

Czerwiec jest najchłodniejszym miesiącem w roku (12 – 16˚C). Wygrzać się tam można za to w styczniu i lutym (20 – 25˚C)- świetna alternatywa dla polskiej zimy. Niezależnie jednak od temperatur niezwykle ważnym jest, aby smarować się filtrem, gdyż w tym zakątku świata powietrze jest bardzo czyste, a promienie słonecze niebezpieczne.

 O tym, iż warto odwiedzić Nową Zelandię wiedzą nie tylko podróżnicy, ale również kinomani. Otóż właśnie w tej bajkowej scenerii nakręcone zostały między innymi filmy: Ostatni Samuraj, Opowieści z Narnii, czy Hobbit.

Nowa Zelandia, a kuchnia

Śniadania w Nowej Zelandii są troszkę zbliżone do tych jedzonych w Ameryce. Na typowym talerzu śniadaniowym znajdzie się boczek, kiełbasa, hash browns, jajko, grillowane pomidory, grzyby, baked beans (zapiekana biała fasola w pomidorowym słodkim sosie) i tost. Inne popularne opcje, to penkcakes (naleśniki), poached eggs (jajka w koszulkach), muffins (babeczki – z czekoladą lub owocami) i scones (pyszne, kruche ciasteczko z różnymi słodkimi dodatkami. W niektórych miejscach można także spotkać je nadziewane papryką, serem, czy szpinakiem). Propozycje te brzmią zachęcająco, lecz my stworzyliśmy listę tradycyjnych dla tego regionu potraw, których koniecznie należy spróbować. Pamiętajmy,  podróż to przygoda. 
Głównymi składnikami kuchni maoryskiej jest baranina, jagnięcina, owoce morza, ryby, warzywa i owoce.

Nowozelandzkie potrawy

Kookii – suszony żołądek i wątroba rekina. Podroby te, w tradycyjny sposób pieczone były w piecu dołowym, natomiast obecnie się je smaży bądź grilluje.
Kai – potrawa z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka z warzywami. Pieczona w przykrytych ziemią kopcach, serwowana na talerzach uplecionych z liści. 
Paje – pierogi nadziewane mięsem.
Paua – małże, o czarnym mięsie. Najczęściej opiekane w cieście.
Kumara- bataty. Kolorem i smakiem przypominają słodkie ziemniaki.
Grillowane szaszłyki z małży.
Jagnięcina pieczona z dynią i ziemniakami.
Mince and cheese pie- placek z mielonym mięsem, sosem i sporą ilością sera. Serwowany na gorąco.
Whitebait Fritter- omlet ze sporą ilością malutkich szprotek (rybek) upieczony w piekarniku z odrobiną pieprzu i soli. Przed serwowaniem skropiony bywa sokiem z cytryny.
Sausage sizzles – kawałek białego tostowego chleba z kiełbaską wieprzową usmażoną na cebulce i polaną ketchupem.
Tuatua- małże o niezwykle delikatnym smaku. Niespotykane w innych regionach świata.
Bluff Oysters- ostrygi, które znaleźć można jedynie w pobliżu miasta Bluff, leżącego na południu kraju.
Boil-up- danie przypominające zupę. Jej składnikami najczęściej jest: dynia, ziemniaki, wieprzowina, rzeżucha.
Māori hāngī- “uczta gotowana w ziemi”. Jest to specjalne danie przygotowywane z okazji uroczystości obchodzonych w społecznościach lokalnych (wesela, czy festiwale). Na Fidżi, danie to znane jest pod nazwą lovo. Mężczyźni wykopują dół, wyściełają go kokosowymi liśćmi i podpalają. Następnie do dołu wrzucają spore kamienie i układają na nich mięso, ryby, warzywa. Na koniec wszystko przykrywają kolejną grubą warstwą liści i ziemi. Jedzenie jest gotowe po 2-3 godzinach.
W Nowej Zelandii popularna jest także dziczyzna (pochodzenia hodowlanego). Mieszkańcy marynują mięso w winie lub w whiskey, następnie je wędzą, bądź pieką z aromatycznymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem, szałwią).

Wino i desery
Tort Pawlowa – deser podobny do znanej nam bezy. Jego konsystencja przypomina ptasie mleczko.
Ciasteczka gingernut – ciasteczka imbirowe, bardzo twarde – idealne do kawy bądź herbaty.
Anzac – owsiane herbatniki.
Afghans- ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi oblane czekoladową polewą i udekorowane połówką orzecha włoskiego.
Steamed pudding- rodzaj ciasta, wyglądem przypominająca babeczkę. Zazwyczaj serwowana z polewą, bądź lodami.
Hokey pokey- lody waniliowe z kawałkami plastra miodu.
Chocolate Fish- truskawkowe marshmallow oblane czekoladą w kształcie ryby. Produkowany przez firmę Cadbury.
Nowa Zelandia słynie także z produkcji wina (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Bordeaux), piwa imbirowego, a także z lemoniady Pareoa.

Kliknij i dowiedz się czegoś ciekawego na temat Wysp Salomona.

Na podstawie:
http://www.naszanowazelandia.pl/artykuly/6/nowa_zelandia_i_jej_kuchnia_czyli_co_kiwi_wklada_na_ruszt./
http://www.voyage.pl/kulinaria/420/owce-i-owoce
http://kobieta.dziennik.pl/kuchnia-i-przepisy/artykuly/428696,kuchnia-nowej-zelandii-szybkie-i-proste-gotowanie.html
http://www.australianowazelandia.pl/kuchnia1

http://www.newzealand.com/