Olej krokoszowy

Olej krokoszowy


Olej krokoszowy  jest olejem z krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius). Już w starożytnym Egipcie, stosowany był do produkcji szminek i innych kolorowych kosmetyków. Obecnie wykorzystuje się go również, jako tańszy zamienniik szafranu. Oryginalnie pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i Indii.

Olej krokoszwoy i jego właściwości lecznicze

Olej krokoszowy bogaty jest w witaminę E, witaminę F, kwas linolowy, kwas linolenowy i fitosterole. 
Roślina ta działa na nasz organizm w wieloraki sposób:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • działa uspokajająco,
  • działa wykrztuśnie,
  • pobudza miesiączkowanie (wyciąg alkoholowy lub wodno-alkoholowy),
  • zmniejsza ryzyko stwardnienia tętnic,
  • zmniejsza ryzyko powstawaniu zakrzepów,
  • pobudza perystaltykę jelit,
  • pielęgnuje skórę i leczy stany zapalne,

Stosowanie

Olej krokoszowy stosowany jest  wewnętrznie oraz zewnętrznie. W kuchni wykorzystuje się go do sałatek, sosów i innych potraw podawanych na zimno. Zaleca się spożywanie 3 łyżeczek oleju dziennie. W kosmetyce można go stosować z powodzeniem,  jako środek do demakijażu i pielęgnacji skóry.

Kliknij i przeczytaj również o właściwościach i zastowsowaniu oleju lnianego.

Na podstawie:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-96-safflower.aspx?activeingredientid=96
http://choroby-objawy-leczenie.pl/krokosz-barwierski/
http://www.olvita.pl/index.php