Potrawy tadycyjnej kuchni marokańskiej

Maroko


Spróbuj aromatycznych i pikantnych dań Północnej Afryki podczas wyjazdu do Maroka. Kraj ten może oczarować niejednego swą długą tradycją, oraz różnorodnymi krajobrazami gwarnych miast, łańcuchów górskich i wietrznych pustyń.

Marokańska kuchnia słynie z subtelnych przypraw, oraz intrygujących kombinacji smaków. Wyobraź sobie przyrządzonego kurczaka z cierpkimi oliwkami i sokiem z cytryny lub placek z mięsem gołębim oprószony cynamonem i cukrem. Tradycja, oraz wpływy hiszpańskie, arabskie i francuskie stworzyły niezwykłe i niepowtarzalne dania.

Maroko i jego przysmaki:
B’ssara – Zupa z suszonego bobu, serwowana na śniadanie. Przed podaniem wlewa się do niej parę kropli oliwy z oliwek, dodaje szczyptę kminku i kromkę ciepłego, chrupkiego chleba.

Tagine – Nazwa oznacza gliniany garnek ze stożkowatą pokrywą. W zasadzie jego zawartość nie ma znaczenia. Bardzo popularnym jest gotowanie w nim kurczaka – kurczak tagine. Garnków tych używa się w domach, na straganach ulicznych i w drogich restauracjach.

Fish chermoula – Ze względu na bezpośredni dostęp do Morza Śródziemnomorskiego i Oceanu Atlantyckiego dania rybne są bardzo popularne. Chermoula, to nazwa mieszanki ziół i przypraw używanych do marynat wcieranych w ryby przed grillowaniem.

Harira- Spożywana podczas Ramadanu, po zachodzie słońca. Garnek zupy wypełnia się jagnięciną, pomidorami, soczewicą i ciecierzycą. Przed podaniem doprawia się ją sokiem z cytryny i pokrojoną kolendrą. Danie to serwuje się ze słodkimi preclami, zwanymi chebakkiya.

Kefta Tagine – Mielona wołowina lub jagnięcina z czosnkiem, kolendrą, pietruszką, cynamonem. Po zmieszaniu mikstury, formuje się z niej kulki (jak nasze pulpeciki) i gotuje w sosie pomidorowo-cebulowym. W minutę przed ściągnięciem z pieca do sosu wbijane są jajka.

Makouda – Typowe jedzenie uliczne, do kupienia na każdym straganie. Małe smażone kulki ziemniaczane, polane sosem harissa.

Kalia – Małe kawałki jagnięciny gotowane z czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem, pietruszką, oliwą z oliwek, przyprawami Ras el Hanout i jajkiem.

Harcha- Słodki chleb, upieczony z kaszy mannej, masła, mleka, cukru, proszku do pieczenia i soli.

Kliknij  i dowiedz się czegoś także o Madagaskarze.

Na podstawie:
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-marokanska_210.html
http://www.kroplaarganu.com/2014/12/tradycyjna-kuchania-marokanska-przeglad.html
http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-foods-try-morocco