Właściwości dzikiej róży

Dzika Róża


Dzika róża znana jest pod wieloma nazwami:  róża pospolita, róża polna, róża głogowa, róża cierniowa. Jest kolczastym krzewem o łukowato wygiętych pędach, zwykle przekraczającym 1 m wysokości. Kwitnie w maju i czerwcu. Jej szkarłatne owoce dojrzewają we wrześniu. 

W Polsce występuje 23 gatunków dzikiej róży.  Rozróżnienie ich jest bardzo trudne, lecz wszystkie nadają się do zastosowania w ziołolecznictwie.

Róża występuje na skraju lasów, przy drogach, w zaroślach i na nieużytkach. Często sadzona jest w parkach i ogrodach jako krzew ozdobny.

Dzika róża i jej prozdrowotne właściwości

Surowcem lekarskim jest jej owoc. Należy go zebrać przed rozmięknięciem, gdyż wtedy jest w nim najwięcej witaminy C. Owoc także zawiera: karotenoidy, witaminę A, B1, B2, EK, związki garbnikowe, kwasy organiczne.

W lecznictwie owoc dzikiej róży stosowany jest jako:

  • środek witaminowo-wzmacniający,
  • środek przeciwszkorbutowy,
  • środek moczopędny,
  • środek żółciopędny, 

Owoc dzikiej róży zalecany jest  w:

  • schorzeniach wątroby,
  • schorzeniach pęcherzyka żółciowego,
  • schorzeniach dróg moczowych,
  • chorobach wrzodowych żołądka i jelit,
  • chorobach zakaźnych,
  • gorączkach, przeziębieniach, grypach,
  • stanach pooperacyjnych,
  • reumatyzmie,
  • dnie, kamicy nerkowej i pęcherzowej.

W przemyśle owoc dzikiej róży stosowany jest do produkcji syropów witaminowych, konfitur, win, soków,  herbat, oraz kosmetyków. 

Kliknij i poznaj prozdrowotne własciwości miodu.

Na podstawie: 
Mikołajczyk K., Wierzbicki A.,  Zioła.
Kresanek J., Rośliny Lecznicze
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/dzika-roza-niezwykle-bogate-zrodlo-witaminy-c_37534.html https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-dzikej-rozy