Kuchnia włoska - najważniejsze założenia

Viva Italia!


Kuchnia włoska jest triumfem potraw, które potocznie nazywamy “mącznymi”. “La past’ asciuta” lub po prostu “la pasta” – to ogólna nazwa narodowej włoskiej potrawy, którą Włosi przyrządzają po mistrzowsku. Z mąki, jaj, oliwy, odrobiny wody i soli, potrafią stworzyć wiele dań różniących się kształtem (capellini, spaghetti, vermicelli, tagliatelle, bucatini, fettucine), wielkością (ravioli, tortellini, cappelletti), oraz kolorem.
Powszechnie przez nas używane słowa: makaron, łazanki, wermiszel, to również wyrazy włoskiego pochodzenia (maccheroni, lasagne, vermicelli).
Kuchnia włoska należy do najlepszych w Europie, sięgając korzeniami Starożytnego Rzymu. Niektórzy nazywają ją “kuchnią-matką”. Kuchnia francuska, uchodząca za szczyt kunsztu kulinarnego także korzystała z doświadczeń kucharzy i cukierników włoskich.

Co warto zjeść podczas podróży do tego pięknego zakątka ziemi? 

  • Bruschetta- chrupiący, przypieczony kawałek chleba z czosnkiem, oliwą z oliwek , solą, pieprzem, pomidorami i bazylią. 
  • Bresaola- suszona, długo dojrzewająca wołowina z Lombardii. Podawana z kawałkiem świeżego chleba i oliwkami z lokalnych upraw.
  • Pizza. W smaku znacznie różni się od tej robionej w Polsce. Ciasto  ma inną konsystencję, a kombinacji dodatków (toppingów) nie ma końca. Włoska pizza jest najlepszą pizzę pod słońcem (zdanie to jest oczywiście subiektywne).
  • Pasty, makarony. Z ciekawostek podam, iż we Włoszech nie istnieje “Pasta Bolognese”. Pytając o to danie w restauracji narazić się można na ośmieszenie. W Bolonii tradycyjnym i popularnym daniem jest Tagliatelle al Ragu. Swoją drogą- pyszna potrawa.
  • Sery. Włochy słyną ze swych serów: Casu marzu, Fontina, Gorgonzola, Grana Padano, Marscapone, Mantasio, Mozzarella, Parmezan, Pecorino, Ricotta, Robiola di Roccaverano.
  • Bagnun- zupa w której skład wchodzą sardynki, cebula, pomidory, oliwa z oliwek. 
  • Buridda- zupa/gulasz z owoców morza.
  • Bagna cauda- dip z sardynek. Podawany z warzywami gotowanymi, bądź świeżymi. 
  • Cannoli- pyszne rureczki nadziewane słodkim serem ricotta.
  • Panna Cotta.
  • Panettone- drożdżowe ciasto z rodzynkami i skórką z owoców cytrusowych. 
  • Gelato- lody.
  • Wino. Włochy są krajem wina. Chianti, Marsala, Barolo, Asti Spumante cieszą się uznaniem na całym świecie.

Źródło:
Halbański M. E. Potrawy z różnych stron świata.
http://www.bolognamagazine.com/content/top-5-things-eat-bologna