Pączki

Pączki, pączuszki…


Tłusty czwartek, obchodzony jest co roku w ostatni czwartek karnawału. Jest dniem wyczekiwanym przez wielu. 

Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek

Tradycja pieczenia pączków przed okresem postu powstała przypadkowo. Gospodynie, chcąc pozbyć się nadmiaru jajek, tłuszczu i cukru uznały, iż smażenie tych pyszności jest świetnym rozwiązaniem.

Pochodzenie pączka

Sam pączek nie pochodzi oryginalnie z Polski. W zasadzie, nie wiadomo skąd. Jedni wskazują w kierunku bliskiego wschodu, inni na starożytny Rzym. Nigdy nie rozstrzygnięto, kto ma rację.

W wieku XVI, pojawiła się ich słodka wersja. Uprzednio nadziewano je słoniną, smażono na smalcu i podawano jako dodatek do dań mięsnych.
W XVI i XVII wieku przybrały znaną nam formę – pyszne, słodkie i okrągłe. W polskich domach znane są pod wieloma nazwami, choćby bliny, kreple, czy babałuchy.

Nasze pączki różnią się nieco od tych zagranicznych. Niektórzy używają innej mąki, ograniczają czas smażenia do kilkunastu sekund (aby tłuszcz nie wszedł do środka), a jeszcze inni nadają im całkiem odmienny kształt. W Ameryce jeden z rodzajów pączka przypomina oponkę (pusty w środku).

 

Właśnie tam Krispy Kreme i Dunkin’ donuts (sklepiki z pączkami) cieszą się olbrzymią popularnością. Stoją one na każdym rogu. Siedząc przy stoliku można obserwować wielką maszynę znajdującą się za szybą. To ona odpowiedzialna jest za wyrobienie ciasta, jego porcjowanie, smażenie, zanurzanie w polewach.

 

 

 

Nad wejściem do sklepiku znajduje się neonowy szyld “HOT Krispy Kreme NOW”, zapalany każdorazowo po wyciągnięciu gorących pączków z tłuszczu. Reklama ta działa jak magnes na nieopodal przejeżdżających kierowców….

 

Kliknij i poznaj wpływ nadwagi na zdrowie.