Dieta osób mieszkających w Tajlandii

Tajlandia


Tajlandia jest egzotycznym krajem Dalekiego Wschodu ze stolicą w Bangkoku. Graniczy z Laosem, Kambodżą, Malezją, oraz Mjanmą. Południe kraju składa się z mnóstwa wysepek i plaż, przyciągających turystów. Północna, górzysta część kraju zagospodarowana jest pod uprawę ryżu. Na tym obszarze znajduje się także dżungla zamieszkała przez tubylcze plemiona, chętnie dzielące się swoją kulturą i tradycją z przybyszami z odległych zakątków świata. Tajlandia nazywana bywa “krainą uśmiechu” bądź “królestwem spokoju”, gdyż mieszkańcy tego kraju charakteryzują się bardzo łagodnym usposobieniem. Podniesienie głosu na swojego rozmówcę postrzegane jest jako oznaka braku dobrego wychowania.
Studiując kuchnię tajlandzką, zauważyć można spory wpływ kuchni chińskiej i indyjskiej. Ta pierwsza przejawia się w sposobie krojenia warzyw i mięsa, druga natomiast w częstym spożywaniu przyprawy curry. Pasta curry widnieje na pierwszym miejscu wśród stosowanych przypraw. Następnie wymieniane są: chili, bazylia, kolendra, kardamon, cynamon, trawa cytrynowa, limonka kaffir, tamaryndowiec, galangan (tajski imbir), sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, mleczko kokosowe. 
Jednym z klasyków kuchni tajskiej jest sałatka Som Tam. W skład jej sosu wchodzi czosnek, chili, cukier palmowy, sos rybny, sok z limonki i tamaryndu. Po ich rozgnieceniu w moździerzu i wymieszaniu ze sobą wszystkich komponentów sosu, polewa się nim pociętą w słupki papayę (w Polsce można zastąpić kalarepką), pomidorki, zieloną fasolkę. Sałatkę przed podaniem posypuje się orzeszkami ziemnymi.
Kuchnia tajlandzka słynie z zup z mięsa, warzyw, krewetek. Dodatkiem do wszystkich dań są dwa sosy “ nam prik”“nam pla”, które mają zapach ryb i czosnku.
Bardzo popularną jest “pomfret”, miejscowa ryba o spłaszczonym kształcie i białym mięsie.
Deser stanowią miejscowe owoce: banany, guava, mango, orzechy kokosowe.
Alkoholami spożywanymi są: mekong- wiskey, arak pędzony z ryżu lub z soku palmowego, oraz musujący napój z zielonych orzeszków kokosowych. Tajlandczycy spożywają posiłki siedząc na poduszkach, przy niskim stole. 
Podajemy przepis na pyszną zupę z krewetek i wieprzowiny.
Składniki:

  • 1 l rosołu z kury,
  • 200 g wieprzowiny bez kości,
  • 200 g krewetek,
  • łyżka oleju,
  • łyżka sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 100 g pieczarek,
  • szczypiorek lub zielona cebula.
    Wykonanie:
  • Wieprzowinę pokroić na bardzo cienkie paski, krewetki posiekać.
  • Mięso posypać pieprzem i zmieloną kolendrą, smażyć 2 min. na ostrym ogniu, zmniejszyć płomień, dodać cienko pokrojone grzyby, poddusić, zalać rosołem zmieszanym z sosem sojowym i gotować przez 15 min. Na małym ogniu.
  • Na kilka minut przed zakończeniem gotowania wrzucić krewetki.
  • Podawać w filiżankach, posypując łyżką posiekanego szczypiorku.
    Smacznego!

Na podstawie:
http://www.abctajlandia.pl/egzotyczne-smaki-indochin/zioa-i-przyprawy.html
http://mandalay.pl/tajlandia
Przepis: Halbański M., Potrawy z różnych stron świata.