alt="Fidżi"

Fidżi


Fidżi, to państwo złożone z ponad trzystu wysp leżących na Oceanie Spokojnym. Kraj ten słynie z pięknych plaż, raf koralowych, oraz wód w odcieniu turkusu. Na Fidżi mieszka ludność rdzenna, oraz Hindusi – potomkowie indyjskich robotników sprowadzonych w XIX w. do prac na plantacjach. Mieszkańcy posługują się trzema głównymi językami: angielskim, fidżyjskim i hindustani.

Co się je na Fidżi?
Głównymi składnikami kuchni fidżyjskiej są: słodkie ziemniaki, ryż, tapioka, kokos, mleczko kokosowe i ryby. Z racji napływu migrantów z Indii, popularną przyprawą jest curry. Tradycyjnymi daniami są: 
Kokoda – pokrojona na małe kawałki marynowana ryba mahi-mahi z cebulką i ogórkiem, polana sosem kokosowo-cytrynowym. Danie to serwowane jest najczęściej w muszli małży, bądź w łupce kokosa.
Cassava i Taro – warzywa, których korzenie wykorzystywane są jako dodatek do większości dań. Smakiem przypominają ziemniaki. Spożywa się je najczęściej po ugotowaniu lub usmażeniu.
Lovo – “lovo” w wolnym tłumaczeniu oznacza “ucztę gotowaną w ziemi”. Jest to specjalne danie przygotowywane z okazji uroczystości obchodzonych w społecznościach lokalnych (wesela, czy festiwale). W Nowej Zelandii, danie to znane jest pod nazwą hangi. Mężczyźni wykopują dół, wyściełają go kokosowymi liśćmi i podpalają. Następnie do dołu wrzucają spore kamienie i układają na nich mięso, ryby, warzywa. Na koniec wszystko przykrywają kolejną, grubą warstwą liści i ziemi. Jedzenie jest gotowe po 2-3 godzinach.
Nama – rodzaj wodorostów, nazywanych na Fidżi morskimi winogronami. Występują w płytkich wodach, zwłaszcza wokół wyspy Yasawa. Mieszkańcy ich nie gotują, spożywają na świeżo jako składnik sałatek. Często także dodaje się je do past kokosowych przygotowanych ze sfermentowanej masy kokosowej, chili, wiórek kokosowych oraz soku z cytryny.
Baigan Valo – bakłażan nadziewany rybą, serwowany z kremem kokosowym i taro lub cassava.

Na Fidżi, prócz potraw kuchni tradycyjnej można także znaleźć restauracje europejskie, amerykańskie, bądź azjatyckie. Bardzo dużą popularnością cieszą się pizzerie, steak house(y) i knajpki z chińszczyzną.

Kliknij i dowiedz się czegoś ciekawego na temat Nowej Zelandii.

Na podstawie:

http://www.lashworldtour.com/2014/07/five-traditional-fiji-dishes.html
http://www.go-fiji.com/food.html