alt="Boliwia"

Boliwia


Boliwia- ogólne informacje

Jednym z największych pragnień podróżników jest kosztowanie specjałów kulinarnych pochodzących z najodleglejszych krańców świata.
Na kuchnię boliwijską składają się wpływy tradycji hiszpańskiej, oraz andyjskiej.
Boliwia jest dość dużym i zróżnicowanym krajem znajdującym się w środkowej części Ameryki Południowej. W rejonie górzystym najczęściej można skosztować bardzo pikantnych mięsnych dań, z kolei w pozostałej części kraju przeważają  łagodne dania rybne. 

Wybrane potrawy warte spróbowania

Podróżując przez Boliwię należy obowiązkowo spróbować następujących potraw:

PAPAS RELLENAS – danie to oryginalnie pochodzi z Peru, lecz zostało zaadaptowane przez Boliwijczyków. Nazwa w przełożeniu na polski oznacza “nadziewane ziemniaki”. Podobne do znanych nam “klusek”. Do środka wkłada się farsz (warzywa, mięso, ser), obtacza w panierce i wrzuca na głęboki tłuszcz.

SALTENAS – malutkie bułeczki, przypominające pierożki z farszem (mięso, warzywa, jajko, oliwki,). Serwowane z pikantnym sosem.

PIQUE A LO MACHO – sałatka, której składnikami są małe kawałki wołowiny, kiełbasy, cebuli, pikantnej papryki, pomidora i jajka. Całość przyprawiona jest pikantnie. Dressingiem jest mieszanka musztardy, ketchupu i majonezu.

BUNUELOS – coś na wzór naszych pączków. Mogą być przyrządzane na słodko, lub słono. Są przysmakiem spożywanym chętnie, niezależnie od pory roku. Nie może jednak zabraknąć ich na stole w poranek świąteczny. 

QUINOA – komosa ryżowa, zwana również prosem boliwijskim. W Boliwii stanowi jeden z głównych składników codziennego jadłospisu. Jest ceniona zarówno ze względu na swe walory smakowe, jak i odżywcze (zaliczana do superfoods).

MONDONGO – smażona wieprzowina podawane z ziemniakami, kukurydzą, oraz pikantnym sosem chili.

PICANTE DE POLLO – pikantny, smażony kurczak polany gęstym sosem. Podawany z ryżem i ziemniakami równocześnie.

CHORIPAN – kanapka, w której znajduje się kiełbaska chorizo, oraz grillowane warzywa. 

PLATO PACENO – kolba kukurydzy, fasolka limeńska, ziemniak i smażony ser. Plato Paceno jest jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Boliwii.

SILPANCHO – czyli bomba węglowodanowa. “Góra” ryżu i ziemniaków, mięso, jajko smażone, salsa.

MAJADITO – ryż, suszone mięso, smażone jajko i smażone banany. Serwowane najczęściej ze świeżymi warzywami. 

PAMPAKU – pieczeń. Mięso, oraz warzywa pieczone są w dole wykopanym w ziemi. Serwowana z pieczonymi ziemniakami i platanami.

MASACO DE PLATANO – deser, serwowany do popołudniowej kawy (ulubiony napój Boliwijczyków). Wykonany z rozgniecionej juki, bądź platanów.

COCADAS – kokosowe ciasteczka. 

Przepisa na Cocadas

Ilość ciasteczek – 24

Składniki:

  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki olejku/ekstraktu migdałowego
  • Tłuszcz do przygotowania blachy

Krok po kroku:

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zostaw na 2-3 minuty, aby ciasto odpoczęło.  
  2. Pokryj blachę tłuszczem.
  3. Używając dwóch łyżeczek wydziel 24 małych porcji i ułóż je w odstępach na blasze.
  4. Piecz w średniej temperaturze około 163 C. Ciasteczka są gotowe po 25 minutach, powinny mieć złotawy kolor.

Kliknij i dowiedz się czegoś ciekawego na temat Chile.

Smacznego !

Na podstawie:

http://www.food.com/recipe/cocadas-bolivian-coconut-candies-456860