Madagaskar- Kraj lemurów i baobabów


Madagaskar, to wyspa leżąca na południowym wschodzie wybrzeża afrykańskiego. Jej stolicą jest Antananarivo. Kraj ten słynie z bardzo oryginalnych przepisów kulinarnych. Potrawy charakteryzują się aromatycznością, oraz pikantnością. Wpływy krajów arabskich, Indonezji, oraz Francji znajdują odzwierciedlenie w tradycji kulinarnej tego regionu. Głównymi składnikami dań są: długoziarnisty ryż, warzywa, sos, ryby, owoce morza i małe ilości mięs.
Turyści zajadają się przysmakami lokalnymi, zdobytymi na ulicznych straganach. Najpopularniejszymi z nich są: plastry kokosu polane sosem toffi, oraz koba (masa bananowo-orzeszkowo-ryżowa, zawinięta w liść bananowca).
Jeżeli mówimy o specjałach kulinarnych tego kraju, to z pewnością należą do nich także :

  • Smalona- faszerowany węgorz.
  • Vorivorin-kena- flaczki. 
  • Kabaro- fasolka z curry i kokosem.
  • Warzywa Biryani– danie to pochodzi z Indii, lecz Madagaskarczycy z niewielkimi zmianami w przepisie zaadaptowali je, jako swoje. Składnikami tej potrawy są: długoziarnisty ryż, ziemniaki, pieprz, pomidory, groszek, papryczki chili, kminek, kardamon, kolendra, czosnek, imbir, cynamon.
  • Zebu- cielęcina. Steak jest jednym z tradycyjnych dań Madagaskaru. Serwowany z pysznym kremowym sosem z zielonego pieprzu.
  • Lasopy– zupa ugotowana na cielęcinie z marchewką, rzepą, ziemniakami, cebulką, fasolką szparagową i pomidorami. Serwowana z chlebem, bądź krakersami.

Jeżeli ktoś chciałby spróbować dania pochodzącego z pięknego kraju lemurów i baobabów, to gorąco zachęcamy do ugotowania zupy Ramazava, a oto przepis
Składniki:
2 łyżeczki oleju roślinnego
450 g cielęciny
½ cebuli
2 ząbki czosnku (wyciśnięte?)
1 łyżeczka startego imbiru
2 pokrojone pomidory
230 ml bulionu
1 spora garść rzeżuchy
230g świeżego szpinaku
23g pekińskiej kapusty
Sól i pieprz
Wskazówki:
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj mięso, cebulę, czosnek, imbir podsmaż, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodaj pomidory, bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Po 45 minutach dodaj zieleninę i kontynuuj gotowanie przez kolejnych 15 minut.
Serwuj na ryżu. Mieszkańcy Madagaskaru, dla podwyższenia stopnia pikantności stosują sos zwany dynamitem 🙂 Smacznego!

Kliknij i dowiedz się także czegoś o Maroko.

Na podstawie:

http://www.worldtravelguide.net/madagascar/food-and-drink
http://answersafrica.com/madagascar-foods.html