właściwości prozdrowotne czarnuszki

Czarnuszka – lek na wszystko


Czarnuszka jest jedną z tych roślin, której zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetologii jest niezwykle szerokie. Jej tajniki i wspaniałe właściwości były znane już faraonowi Tutanchamonowi, Kleopatrze i Nefretete.

Czarnuszka- Informacje podstawowe

Czarnuszka należy do rodziny jaskrowatych. Jest rośliną jednoroczną, wyrastającą do 40 cm wysokości. Łodygę ma wzniesioną, u góry słabo rozgałęzioną. Na szczytach rozgałęzień rozwijają się pojedyncze kwiaty o niebieskich płatkach. Jej liście mają kształt pierzastosieczny, a owoc stanowi 5-10 zrośniętych mieszków, wewnątrz których znajdują się czarne nasiona. Czarnuszka siewna występuje dziko w Europie Południowej, Ameryce Północnej, Azji Mniejszej, oraz w Indiach. Uprawiana jest w wielu krajach, również w Polsce. Surowcem są nasiona. Zbiór prowadzi się po pełnym dojrzeniu nasion.

Czarnuszka a zdrowie

Nasiona czarnuszki zawierają olejek eteryczny, kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, fitosterole, białka i węglowodany, alkaloidy, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas.

Działanie: W lecznictwie ludowym używano jej, jako środek żółciopędny, moczopędny. Roślina ta także wzmacnia układ rozrodczy, odpornościowy, poprawia samopoczucie alergików, oraz astmatyków. Ponadto jest pomocna w leczeniu anemii, i walce z pasożytami. Czarnuszka ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne. Działa także przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo, chroni przed uszkodzeniem wątroby i nerek. 

Zastosowanie: Nasiona stosuje się jako przyprawę zastępującą pieprz. W postaci naparu można używać jej wewnętrznie i zewnętrznie. Napar w wykonaniu jest bardzo prosty. Po zmieleniu jednej łyżeczki nasion, zalewamy je wrzątkiem i parzymy przez 20 min., a następnie odcedzamy.  

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno,  poprawia wygląd paznokci i włosów, oraz przeciwdziała ich wypadaniu. Można także przygotować z niej nalewkę, do której wykonania potrzebna jest połowa szklanki zmielonej czarnuszki i 250 ml 40% alkoholu. Po tygodniu należy miksturę przecedzić i stosować w razie przeziębień, bólów mięśni, bólów reumatycznych i grzybicy.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości czarnego bzu.

Na podstawie:
http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/
http://domowyzielnik.blogspot.com/2013/01/encyklopedia-zio-czarnuszka.html