Ameryka, a Święto Dziękczynienia


Ameryka, a Święto Dziękczynienia

Święto Dziękczynienia w USA jest niezwykłym wydarzeniem. Co roku członkowie rodzin zjeżdżają się do jednego domu, aby wspólnie spędzić czas i cieszyć się obecnością bliskich. Dzień ten upamiętnia ucztę wydaną przez pierwszych kolonizatorów Nowej Anglii w roku 1631 na cześć Indian Wampanog, którzy pomogli im przeżyć i przezwyciężyć głód podczas ich pierwszego roku na nowym kontynencie. 

Tradycje kulinarne i nie tylko

Najjaśniejszą gwiazdą goszczącą na amerykańskich stołach jest indyk. Można go przyrządzić na wiele sposobów, np: upiec w całości (cały dzień w piekarniku), bądź usmażyć na głębokim tłuszczu (w wielkim garnku na podwórku). Ta druga technika jest o wiele szybsza, gdyż potrzebujemy tylko 16 min na usmażenie 4,5 kilogramowego indyka. Zaoszczędzony czas, to nie jedyna zaleta tego sposobu. Podobno usmażony indyk charakteryzuje się soczystością w przeciwieństwie do tego przyrządonego metodą tradycyjną.

Dadatkami do mięsa są: sage stuffing (farsz), green bean casserole (zapiekanka z zielonej fasolki), cornbread (chleb z mąki kukurydzianej), cranberry sauce (sos żurawinowy), sweet potato casserole with pecans and marshmellows (zapiekanka z słodkich ziemniaków posypana orzechami pekan i piankami marshmellow), mashed potatoes (pogniecione ziemniaki), roasted brussels sprauts (pieczone brukselki z boczkiem), i wiele innych.

Po posiłku rodziny przebywają zazwyczaj w jednym, lub dwóch pomieszczeniach. Czas ten spędzają na oglądaniu parady transmitowanej w telewizji, która sama w sobie jest ewenementem na skalę światową. Organizuje ją “największy dom towarowy świata” Macy’s. W paradzie tej można zobaczyć aktorów, piosenkarzy, sportowców, cheerleaderki, 15-metrowe postaci z komiksów i produkcji Walta Desney’a unoszące się w powietrzu nad tłumem. Na żywo ogląda ją ponad 2,5 miliona widzów, a w telewizji 65 milionów. Popularnym sposobem na relaks jest również prowadzenie rodzinnych rozgrywek w kalambury, gry karciane i planszowe, bądź wspólne oglądanie meczu football.

W parę godzin po obfitym obiedzie przychodzi czas na deser. Kobiety przygotowują przeróżne pyszności. Paroma z tych najbardziej tradycyjnych przysmaków są: pumpkin pie (placek z dyni), apple pie (placek z jabłek), cranberry pie (placek z żurawiny), cherry pie (placek z czereśni), caramel apple cheesecake (sernik z jabłkami i orzechami pecan oblany polewą karmelową), nutmeg cheesecake (sernik z gałką muszkatołową), pineapple upside down cake (ciasto z ananasem), butterscoch pie, peanut butter pie (placek o smaku masła orzechowego), baked apples with rum and cinnamon (pieczone jabłka z rumem i cynamonem), pumpkin bread (słodki dyniowy chleb), pear and apple cobbler, lemon meringue pie (placek z budyniem cytrynowym i wielką pokrywającą go bezą). Zazwyczaj porcje placków i ciast serwowane są z wielką gałką lodów.

Od święta, do święta

Amerykanie dużo uwagi poświęcają dekorowaniu własnych domów i ogródków, wypełniając je elementami nawiązującymi do zbliżających się świąt, bądź nadciągającej pory roku. Już pod koniec września na gankach i schodach wejściowych można zauważyć starannie ułożone dynie i kłosy zbóż, a na drzwiach wiszące kwiaty w barwach jesieni. W weekend po święcie dziękczynienia domy przygotowywane są już do Świąt Bożego Narodzenia. Cała sceneria zmienia się w ciągu 48 godzin. W domu ustawiana jest choinka, a na trawniku lądują renifery i sanie Św. Mikołaja. Panowie pieczołowicie pracują nad rozwijaniem i mocowaniem na domu kabli światełek, z których aranżacje po zmroku przemieniają okoliczne sąsiedztwo w bajkową krainę. Ozdoby świąteczne chowane są w pierwszy wolny dzień/ weekend po Nowym Roku.
W tedy to bowiem każdy zaczyna zdawać sobie sprawę z przybranych kilogramów (których przecież nie było jeszcze we wrześniu), nabywa chęci do działania i realizowania noworocznych postanowień dotyczących: zmiany diety, aktywności fizycznej i wprowadzenia ładu do każdego aspektu ich życia w którym obecnie panuje chaos.

Kliknij i przeczytaj coś ciekawego na temat Meksyku.