Indie


Indie są miejscem jedynym w swym rodzaju, charakteryzującym się: piękną architekturą, różnorodnością kulturową i religijną, oraz bogactwem historycznym.

Kraj ten, ze stolicą w New Delhi położony jest w Azji Południowej.

Myśląc o Indiach nasuwa się mnóstwo skojarzeń. Jednym z nich jest Bollywood. Wiele osób uważa, iż Bollywood powstał na podobiznę Hollywood. Historia jednak obala tę tezę. Pierwszy film Hrabia Monte Christo nakręcono w Los Angeles w roku 1908, natomiast już jedenaście lat wcześniej, w 1897 roku na przedmieściach Bombaju ukończono pracę nad Panoramą Kalkuty. Filmy powstające w mieście Remoji poruszają tematy związane z obrazem życia codziennego we wioskach i miasteczkach Indii. W ich fabułę przeważnie wplecione są piękne i barwne pokazy taneczne.

Kuchnia indyjska słynie z potraw zachwycających bogactwem smaku i aromatu. Wegetarianie i weganie mogą z niej czerpać inspiracje, gdyż owoce, warzywa i rośliny strączkowe są podstawą tysięcy kolorowych dań. Dzięki stosowaniu intensywnych przypraw, oferuje ona nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, lecz również wpływa korzystnie na zdrowie jej smakoszy. Nie od dziś wiadomo, iż spożywanie curry, cynamonu, anyżu, czarnuszki, czosnku, imbiru, chili, goździków, kardamonu, kminku, kolendry, kozieradki, kurkumy, mięty, bazylii, oraz tymianku poprawia zdrowie i samopoczucie. Obywatele Indii rzadziej chorują na nowotwory płuc, prostaty i jelita grubego. Najpopularniejszymi potrawami i produktami spożywanymi w tym zakątku ziemi są: ghee rice, navaratna kuruma, birijani, chiapatti, parathas, owoce morza, i owoce – mango, lychee…

 

Na podstawie:

http://www.indie.pl/

http://www.koniecswiata.net/azja/indie/encyklopedia/ludzie-i-kultura/