Korea Południowa


Republika Korei jest położona na terenie Azji wschodniej, w południowej części Półwyspu Koreańskiego. Kraj ten jest niezwykły. Odmienność jego krajobrazu, języka, oraz kultury fascynuje podróżników z całego świata. Przed odwiedzeniem tego kraju, warto zapoznać się z rytuałami i zwyczajami panującymi w tym rejonie. Już w sposobie powitania zauważyć można sporą różnicę. Podchodząc do Koreańczyka należy się mu pokłonić. Rytuał ten rozpoczyna osoba młodsza lub niższa statusem. Witać i żegnać należy się ze wszystkimi indywidualnie.

Na spotkania z Koreańczykami nie ma się co śpieszyć- powszechnie akceptowalny czas spóźnienia, to aż trzydzieści minut.

Wchodząc do czyjegoś domu obowiązuje zasada zdjęcia butów- na tę czynność często przeznaczony jest specjalny przedsionek.

Koreańczycy, to bardzo konserwatywni ludzie. Mężczyźni są głową rodzin. Kobiety coraz częściej zdobywają stopnie naukowe, choć wciąż ich głównym zadaniem jest wychowanie dzieci. Rzadko towarzyszą one swym mężom podczas wyjść na miasto.

Małżeństwa zachowują się bardzo wstrzemięźliwie w przestrzeni publicznej.  Nie okazują sobie uczuć i się ze sobą nie spoufalają. Nawet delikatny pocałunek mógłby być odczytany, jako gest naruszający panującą etykietę.

Kuchnia koreańska cechuje się intensywnością i ostrością smaku. Zapewniają go obficie stosowane w niej przyprawy: czosnek, chilli, zielona cebula, pasta z fasoli, imbir, ocet, sezam, oraz żeńszeń. Podstawowym składnikiem dań jest ryż. Serwowany jest on z potrawami “jednogarnkowymi” mięsami, zupami, przystawkami, warzywami. Dodatkiem do większości potraw jest doenjang (pasta ze sfermentowanej soi) i kimchi (czosnek, kapusta pekińska, marchewka, szczypiorek i marchewka, proszek ostrej papryczki chili). Wszystkie te warzywa umieszcza się w szklanym bądź glinianym naczyniu ,w którym zachodzą procesy fermentacji.

Kolejnymi przysmakami są bulgogigalbi, czyli marynowane i grilowane mięso. Bibimbap (warzywa pokrojone na równe kawałki, ostra pasta i mięso ułożone wokół ryżu). Serwuje się go z surowym jajkiem na górze. Kolejnym daniem jest juk, który swoją zawiesistą konsystencją przypomina trochę owsiankę przygotowaną z warzyw, fasoli, ryżu, grzybów i kurczaka.

Tradycyjnym alkoholem w tym regionie świata jest soju, makgeolli i gwasilju, czyli wódka ryżowa, wino ryżowe i wino owocowe.

Koreańczycy nie przepadają za jedzeniem poza domem. Zasiadanie przy stole w gronie rodziny jest nadal przez nich wysoce cenione. Na ulicach pojawia się jednak coraz więcej fast foodów, w których nabyć można pierożki z ośmiorniczką, oraz danie zwane jeon (naleśnik z warzywnymi i mięsnymi dodatkami).

Źródło:

http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-koreanska_122.html

http://korea-online.pl/pl/artykul/34/kuchnia-korea%C5%84ska.html