Dieta Dr. Roberta Atkinsa


Dieta Atkinsa należy do rodzaju diet nieskowęglowodanowych.
Podejście to wzbudza spore kontrowersje wśród dietetyków i lekarzy z powodu małej różnorodności dopuszczalnych produktów. Dieta została stworzona w latach ‘70 przez nowojorskiego kardiologa Roberta Atkinsa.

Założenia diety dr. Atkinsa

Dr. Atkins uważał, iż za problemy z nadwagą odpowiedzialne są węglowodany. Według jego założeń, ograniczenie spożycia cukrów prostych i złożonych zmienia przemianę materii. Ograniczając węglowodany w diecie, można doprowadzić organizm do stanu lekkiego zakwaszenia, co w konsekwencji zmniejszy uczucie łaknienia. Przestrzegając wszystkich zasad wyznaczonych przez dr. Atkinsa można zrzucić nawet do 5 kg. miesięcznie.

Etapy diety Atkinsa:

  • Etap #1
    1-2 tydzień. Ilość węglowodanów : 20g./dobę
    Produkty dozwolone: warzywa niezawierające skrobi, np. ogórek, fasolka szparagowa, sałata, szpinak, dynia, cebula, botwinka, pomidory, kalarepa, rzepa, kapusta, por.
    Produkty niedozwolone: owoce, warzywa zawierające skrobię, jogurt, mleko, pieczywo, produkty zbożowe, kofeina, papierosy.
    Do picia: woda (około 2l.), słaba (gorzka) herbata.
  • Etap #2
    3-4 tydzień. Ilość węglowodanów : 30-50g/dobę.
    Można poszerzyć menu o owoce posiadające niski indeks glikemiczny, oraz spożywać więcej warzyw.
  • Etap #3
    Ta faza może trwać dłuższy czas – aż osiągniesz satysfakcjonujące efekty. Tu wciąż należy pamiętać, by nie łączyć węglowodanów z tłuszczami zwierzęcymi, białkiem i jajami. Niektórzy po prostu zmieniają styl życia i pozostają mu wierni latami. Lekarze jednak alarmują, iż ten sposób żywienia nie powinien być stosowany przez dłuższy okres niż 1 rok.

Kontrowersje i przeciwwskazania do stosowania diety dr. Atkinsa

Jak w przypadku każdej diety alternatywnej, mamy obawy dotyczące zdrowia osób ją stosujących. Dietę tę powinny przyjmować jedynie osoby zupełnie zdrowe, nie zapominając o suplementacji witaminami i minerałami. Dłuższe stosowanie diety Atkinsa może doprowadzić do niedoboru witamim, megnezu, sodu, zakwaszenia organizmu, skazy moczanowej, powstania próchnicy, miażdżycy, a nawet doprowadzić do udaru mózgu.

Przeczytaj również:
KURKUMA W NASZYM CODZIENNYM JADŁOSPISIE