Egipt


Egipt leży w  północno-wschodniej części Afryki. Graniczy on z Morzem Śródziemnym, Morzem Czerwonym, Izraelem, Strefą Gazy, z Sudanem, oraz Libią. Ludność tego kraju zamieszkuje głównie w delcie Nilu i jej okolicach z powodu skrajnie suchego i zwrotnikowego klimatu. Wszelkie uprawy muszą być nawadniane sztucznie, gdyż roczne opady na tym obszarze nie przekraczają kilkudziesięciu milimetrów.

Egipt jest jedną z popularniejszych destynacji turystycznych. Fascynacja starożytnością, piramidami, wykopaliskami, pismem hieroglificznym i grobowcami faraonów nie słabnie. Odwiedzając ten region warto jednak skupić swoją uwagę nie tylko na historii, ale także na współcześnie panującej tam kulturze, obyczajach i zwyczajach żywieniowych.

Religia muzułmańska jest źródłem panujących tam tradycji i wierzeń.  Stosowny ubiór jest bardzo ważną kwestią. Odwiedzając miejsca święte kobiety powinny pamiętać o zakryciu ramion, dekoltu i głowy, a mężczyźni o założeniu długich spodni. Wybierając się w podróż do Egiptu warto wiedzieć, iż gest powitania składa się z czterech pocałunków w policzki.  Szokującym nie jest widok trzymających za ręce, bądź obejmujących się mężczyzn. Zachowanie to jest wyrazem sympatii. Faktem jest, iż religia i prawo surowiej podchodzi do okazywania publicznej czułości pomiędzy kobietą a mężczyzną. W tej relacji zezwala się jedynie na gest trzymania za rękę.

Kolejną rzeczą, o której warto wiedzieć jest to, iż dawanie napiwków, oraz rytuał  targowania się jest elementem towarzyszącym turyście na każdym kroku. Zawsze, wszędzie, za wszystko i o wszystko.

Najpopularniejszą potrawą, której turyści mają okazję spróbować jest koszari – danie bezmięsne. Jej składnikami jest makaron, ryż, ciecierzyca, soczewica i sos pomidorowy. Innym przysmakiem są kanapki ze smażonymi krewetkami, serwowane z sosem tahiny (sos kuchni arabskiej dodawany dosłownie do wszystkiego. Jego głównym składnikiem jest pasta z prażonych nasion sezamu, sok z cytryny, czosnek i sól). Tradycyjnymi potrawami na stole egipskim jest Kofta- szaszłyki z jagnięciny, oraz Shoarma, na którą składają się duszone warzywa z kurczakiem. Szaszłyki te posypane są specjalną przyprawą zwaną “Shoarma”. Danie podawane jest z ryżem i sosem czosnkowym. Egipcjanie mają także potrawę przypominającą wyglądem polskie gołąbki. Nazywa się ona  mahszi. Dla chętnych podaję przepis (znaleziony na www.magazyn-kuchnia.pl). Można wykonać tę potrawę zastępując liście kapusty liśćmi z winogron, przy czym należy pamiętać, by w czasie duszenia ogień był naprawdę mały- inaczej liście się rozpadną.

Składniki potrzebne do przyrządzenia Mahszi:

1 duża kapusta
1/2 kg mielonej baraniny
1 szklanka ryżu (namoczonego przez 30 min i osączonego)
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
po 1/2 łyżeczki cynamonu, kminku i mielonego kardamonu
1 łyżeczka papryki
1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, sól
3 łyżki suszonej mięty
8 drobno posiekanych ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
sok z 5 cytryn
3-4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyszczamy z brzydkich liści i wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Wyjmujemy, osuszamy, wycinamy głąb i rozdzielamy liście. Każdy dzielimy na połowę, wycinając rdzeń. W misce mieszamy mięso, ryż, cebulę, cynamon, kumin, kardamon, paprykę, pieprz i sól. Na każdą połówkę liścia nakładamy czubatą łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbki. Układamy ściśle warstwami w dużym garnku o grubym dnie, każdą warstwę posypując solą, pieprzem, miętą i czosnkiem oraz polewając sosem z cytryny i oliwy. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20 min. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykrywką 3 godziny. Podajemy gorące.
Smacznego !

Na podstawie:

http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,12109255,mahszi,,2.html

http://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/09/sos-tahini-najpopularniejszy-w.html

https://pl.wikipedia.org/wiki/Egipt