Papua-Nowa Gwinea


Papua-Nowa Gwinea jest krajem położonym w Oceanii, w pobliżu Australii i Wysp Salomona. Większość jego terytorium mieści się na jednej wyspie, choć w skład tego państwa wchodzi ich ponad 2800. Graniczy z Indonezją. Na tym obszarze występują częste trzęsienia ziemi. Ryzyko wystąpienia tsunami jest także podwyższone ze względu na położenie tego kraju.  Wyspa ta została odkryta przez Portugalczyka o imieniu Jorge de Meneses w roku 1526. Nazwa ” Nowa Gwinea” została użyta po raz pierwszy przez Hiszpana Ynigo Ortiz de Retez. Słowo “Papua” pochodzi z języka malajskiego i oznacza “kręcone włosy”. Mieszkańcy posługują się 826 językami, a panującą religią jest chrześcijaństwo. Gospodarkę tworzą dwa filary: rolnictwo i przemysł surowców mineralnych.

Papua – Nowa Gwinea, a kuchnia

Każda z 2800 wysp różni się troszkę pod względem sztuki kulinarnej. Wszystkie natomiast łączą w sobie wpływy arabskie, indyjskie, europejskie i chińskie. Jadłospis mieszkańców Papui-Nowej Gwinei składa się w większości z plonów ziemi. Słodkie ziemniaki (kaukau), jam, ryż, banany, ananasy, mango, awokado, truskawki, arbuzy są podstawowymi składnikami menu. Dieta ich bogata jest także w ryby, owoce morza, drób (kakaruk) i wieprzowinę. Stałym składnikiem dań są podsmażone orzeszki ziemne, pasta krewetkowa i kokosy.

W Papui-Nowej Gwinei mieszka plemię o nazwie “Martwe Ptaki”. Według ich tradycji po śmierci bliskiej osoby krewni  odcinają sobie palec oddając w ten sposób hołd zmarłemu. Podejrzewa się także, iż zjawisko kanibalizmu nie jest im obce.

Kliknij i przeczytaj kilka ciekawostek na temat Australii.

Na podstawie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Papua-Nowa_Gwinea
http://www.koniecswiata.net/australia-i-oceania/papua-nowa-gwinea/encyklopedia/ludzie-i-kultura/
http://www.odyssei.com/pl/cuisines/papua_nowa_gwinea.php