alt="Brazylia"

W rytmach samby


Brazylia- ogólne informacje

Brazylia leży we wschodniej części Ameryki Południowej. Na stołach mieszkańców królują potrawy składające się z owoców morza, ryb, steków, tropikalnych warzyw i owoców. W kuchni brazylijskiej łatwo można wychwycić wpływ portugalski, hiszpański i afrykański. Dania charakteryzują się pikantnością i wyrazistością smaku. 

Dania do spróbowania

Feijoada- przyrządzona z czarnej fasoli i różnych rodzajów mięs (suszonych, wędzonych, solonych). Serwowana z ryżem, drobno posiekanym jarmużem i plasterkami pomarańczy.

Bacalhau- suszony dorsz podawany w formie okrągłych krokiecików.

Salgadinhos- krokieciki nadziewane serem bądź kurczakiem. Serwowane jako przystawka. Świetnie smakują z piwem.

Aipim frito- smażone kawałki korzenia manioku, które mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki.

Desery zazwyczaj robione są na bazie owoców i  przy tej okazji poznać można smak aceroli i gravioli.

Brazylijskie obyczaje

Z ciekawostek kulturowych należy wspomnieć o tym, iż witanie się z kimś poprzez podanie ręki jest rzadkością, gdyż Brazylijczycy są bardzo uczuciowymi ludźmi. Uznają oni, iż najlepszą formą pozdrowienia jest dwukrotny pocałunek w policzek. Tamtejsi mężczyźni są bardziej otwarci także w kwestii adorowania kobiet niż Polacy. Ich zachowanie porównuje się do włoskiego stylu bycia. Podobno są jednak mniej wiernymi partnerami w relacjach damsko-męskich. Jest takie powiedzenie w karnawale “ninguem é de ninguem” czyli “nikt do nikogo nie należy”.

Kliknij i dowiedz się czegoś na temat Republiki Ekwadoru.

Na podstawie:

http://abc.podroze.gazeta.pl/temat/podroze/brazylia