Czarna borówka

Borówka Czernica


Inaczej zwana czarną borówką lub czarną jagodą. Należy do rodziny roślin wrzosowatych. Borówka jest drobną krzewinką, tworzącą kępy i lite łany. Rozmnaża się za pomocą nasion oraz kłączy. Krzewinki osiągają pełnię rozwoju w wieku 5-8 lat.

Borówka występuje w lasach, zaroślach i górach.

Borówka i jej zastosowanie

Surowcem zielarskim jest liść boróki – Folium Myrtilli i jej owoc – Fructus Myrtilli.

Liście zbiera się pod koniec owocowania rośliny. Po wysuszeniu powinny być one zielone i niepokruszone. Zawierają garbniki, cukry i kwasy organiczne. 

Owoce zbiera się ręcznie lub za pomocą grzebieni. Powinny mieć czarną barwę. Zawierają znaczne ilości związków garbnikowych, pektyny, selen, cynk, miedź, mangan, witaminy C, B, EA oraz przeciwutleniacze.

Borówkę w ziołolecznictwie stosuje się w

  • schorzeniach jelit,
  • chorobach oczu,
  • chorobach naczyń obwodowych,
  • zwalczaniu glisty ludzkiej i owsików.

Odwary z czernicy stosowane są przy owrzodzeniach dziąseł, oraz chorobach skórnych.

Liście używane są przez osoby chore na cukrzycę, artretyzm, cierpiące na schorzenia dróg moczowych i dolegliwości związane z hemoroidami.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości kozieradki pospolitej.

Na podstawie:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
http://rosliny-lecznicze.pl/borowka-czarna/