alt="Meksyk"

Buenos Dias Mexico!


Meksyk leży w Ameryce Północnej. Sąsiaduje od północy ze Stanami Zjednoczonymi a od południa z Gwatemalą i Belize. Od zachodu graniczy z Oceanem Spokojnym, a od wschodu z Zatoką Meksykańską i Morzem Karaibskim. Jego stolica Meksyk, jest w czołówce światowej, pod względem gęstości zaludnienia. Największy dochód tego kraju pochodzi z turystyki i eksportu ropy naftowej. Językiem państwowym jest hiszpański.

Meksyk i jego przysmaki

Kuchnia meksykańska łączy ze sobą tradycje indian i wpływów hiszpańskich. Do najbardziej charakterystycznych dań tego regionu należą: tacos, nachos, burrito, enchiladas, chimichangas. Wszystkie te potrawy właściwie składają się z podobnych lub tych samych elementów. Różnią się jednak formą serwowania, sosami, rozmiarem placka tortilla i tym, czy jest on usmażony, czy nie. Najczęstszymi dodatkami do tych potraw jest przyprawiony ryż, usmażona fasola, salsa i guacamole. W Stanach Zjednoczonych, gdzie jedzenie meksykańskie jest niezwykle popularne, poza hot-dogami na meczach baseballowych można nabyć dwie wersje nachos: zwyczajną, czyli chipsy torilla oblane serem i wersję “loaded”, na których oprócz sera ląduje duża ilość podsmażonego na cebulce przyprawionego mięsa mielonego, pomidorów, papryczek, i oliwek.  Przyprawami stosowanymi w tejże kuchni są: słodka papryka, chili, kminek, kolendra, oregano, cynamon, goździki, suszone warzywa: czosnek, cebula i pomidory. Ulubionym napojem alkoholowym jest tequila. Można ją pić samą zagryzając limonką, bądź jako składnik drinków. Przykładem są: sławna Margarita, Mexicola, bądź Long Island Iced Tea. Jednym z huczniej obchodzonych świąt meksykańskich jest “Cinco de Mayo”, czyli święto obchodzone 5 maja upamiętniające niespodziewane zwycięstwo armii meksykańskiej nad wojskami francuskimi w roku 1862.

Kliknij i przeczytaj coś ciekawego na temat Święta Dziękczynienia w USA.

Na podstawie:
http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/pokazy/potrawy_swiata.pdf