zielona pietruszka

Zielona pietruszka


Pietruszka jest rośliną dwuletnią pochodzącą z rodziny selerowatych. Ma pierzaste liście, żółtozielone kwiaty i biały korzeń. 

Właściwości zielonej pietruszki

Niewiele osób wie, iż że pietruszka zaliczana jest do kategorii superfoods, czyli produktów spożywczych zawierających imponujące ilości witamin i minerałów.

Spożycie łyżki  posiekanej pietruszki pokrywa  nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i A. Oprócz tego roślina ta zawiera duże ilości witaminy E, kwasu foliowego, betakarotenu.

Zielona pietruszka obfituje także w sole mineralne takie, jak magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.  

Zastosowanie zielonej pietruszki

Zielona pietruszka działą: 

  • antyseptycznie,
  • moczopędnie,
  • oczyszczająco,
  • wzmacniająco.

Stosowana bywa przy kamicy nerkowej, w nerwobólach, osłabieniu i obniżonej odporności. 

Warto dodawać ją do sałatek, zup, kanapek, past, soków warzywnych i innych potraw spożywanych na co dzień.  Przeżuwanie świeżych listków poprawia nieświeży oddech po zjedzeniu czosnku, bądź po zapaleniu papierosa.

Ciekawostk: zielona pietruszka działa trująco na większość ptaków.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości kozieradki pospolitej.

Na podstawie:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pietruszki