Koper Włoski

Koper włoski


Koper włoski w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną dwuletnią, wyrastającą do 150 cm. Kwitnie od lipca do września. Jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do potraw, ale również rośliną powszechnie stosowaną w ziołolecznictwie. 

Właściwości kopru włoskiego

Koper włoski jest bogatym źródłem witaminy C, B, A, magnez, fosforwapń i przeciwutleniacze.

Już w czasach starożytnych stosowano go, jako remedium na kolki, bóle głowy i choroby skóry. Jego surowcem leczniczym są jasnobrunatne owoce, zbierane we wrześniu.

Owoce kopru włoskiego działają

  • wykrztuśnie,
  • wiatropędnie,
  • wspomagająco trawienie,
  • uspokajająco.

Napar z kopru włoskiego stosuje się na

  • wzdęcia,
  • zaburzenia trawienia,
  • bóle żołądka,
  • bóle jelit,
  • biegunkę,
  • brak apetytu.
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła

Zachęcamy do wypróbowania naparu z kopru włoskiego w razie wystąpienia powyższych przypadłości. Kto wie, może wyprawa do apteki nie będzie konieczna. 

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości zielonej pietruszki.

Na podstawie:

http://www.naturaity.pl/artykul/84,koper-wloski.html#ad-image-0