rabarbar

Rabarbar


Rabarbar ogrodowy jest warzywem, należącym do rodziny rdestowatych. Ma on bardzo duże liście i długie, grube łodygi.Roślina ta osiąga aż do półtora metra wysokości. Rozmnaża się na wiosnę, a jej uprawa nie wymaga wiele pracy. Często spotykany w “babcinych” ogródkach.

Właściwości i zastosowanie rabarbaru

  • Jego spożycie dostarcza nam potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy A, BC, E, kwasu foliowego, błonnika i beta-karotenu.
  • Rabarbar polecany jest osobom dbającym o linię Rabarbar (20 kcal/100 gram).
  • Rabarbar ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające. 
  • Spożywanie rabarbaru ograniczać powinny jednak osoby chorujące na nerki i reumatyzm (kwas szczawiowy).

Warto odkurzyć przepisy babci na kompot, sok,  placki drożdżowe, ciasto z rabarbarem i poczuć zapach towarzyszący nam w okresie dzieciństwa.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości kurkumy.

Na podstawie:
http://bonavita.pl/rabarbar-wlasciwosci-witaminy-zastosowanie-i-przepis-na-wysmienite-ciasto
https://portal.abczdrowie.pl/rabarbar