Ameryka Północna- ogólne informacje

Ameryka to piękny kraj. Graniczy swym terytorium z Kanadą od północy, z Meksykiem od południa, Oceanem Spokojnym od zachodu i Oceanem Atlantyckim od Wschodu. Jej teren podzielony jest na 50 Stanów, które różnią się między sobą krajobrazem, gospodarką, prawem. Przemierzając Stany Zjednoczone zobaczyć można oceany, jeziora, wysokie góry, głębokie kaniony, wilgotne i tajemnicze lasy, oraz pustynie.  Ameryka słynie z fast-foodów, siedzącego trybu życia, otyłości. Nie wszyscy mieszkańcy jednak mają złe nawyki. Młodsze pokolenia kładą nacisk na sport i zdrowie.

Amerykanie, a ich dieta

Nie sposób w jednym tekście omówić wszystkich zwyczajów żywieniowych panujących na terenie całego kraju, natomiast o kilku charakterystycznych potrawach należy wspomnieć.

Apple pie
Placek owocowy. Najpopularniejszym jest jabłkowy, ale rodzaj owocu zależy tylko i wyłącznie od preferencji domowników.
Corndogs
Parówki nabite na patyczki, zanurzone w kukurydzianym cieście i usmażone na głębokim tłuszczu. Magiczna kombinacja. Słodkie ciasto, słona i gorąca parówka z dodatkiem ketchupu.
BLT
Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem na tostowym chlebie. Chleb można posmarować majonezem, co sprawia, że wszystkie składniki rozpuszczają się w buzi. Po prostu “niebo w gębie”.
Deep dish pizza,  Chicago style
Pizza robiona na okrągłych blachach. Wysokość brzegu pizzy wynosi do 5 cm. Środek wypełniany jest wybranymi przez nas pysznościami, serami, pomidorowymi i sosami.
BBQ, czyli Barbecue
BBQ a grill to nie to samo. Do BBQ używamy specjalnego “grilla”, który potrafi utrzymać pożądaną temperaturę podczas pieczenia (najczęściej gazowy).  Dzięki temu potrawy dochodzą powoli i utrzymują soczystość. Przez BBQ rozumie się także wędzenie mięsa na specjalnych rodzajach węgla i drewna. Sosy BBQ różnią się między sobą stopniem słodyczy i pikantności. Do mięsa BBQ bardzo częstymi dodatkami jest “baked beans” (czyli pieczona fasola z sosem) i “coleslaw” (surówka z białej kapusty).
Chicken wings
Smażone skrzydełka z kurczaka. W Stanach funkcjonują restauracje im dedykowane, najczęściej są nimi bary sportowe. Klienci mogą oglądać mecze, zapijać smaczne skrzydełka z kurczaka piwem i podziwiać skąpo ubrane kelnerki. Najbardziej popularnymi restauracjami o tym profilu są “Hooters” i “Buffalo Wild Wings”.
Wafle i naleśniki z syropem klonowym
Syrop klonowy jest płynnym złotem. Pasuje wspaniale do naleśników i wafli. Gdy zanurzymy w nim kiełbaskę śniadaniową lub kawałek bekonu dzień od razu staje się lepszy. Idealny do glazurowania mięs.
PB&J Sandwich
Kanapka z masłem orzechowym i dżemem. Ulubioną kombinację tworzy dżem truskawkowy lub jagodowy. Bardzo często pakowany dzieciom na drugie śniadanie, choć dorośli także za nią przepadają.
Mac & Cheese
Częsty dodatek do mięs. Makaron i ser z kartonika. Przyrządza się go poprzez zmieszanie zawartości pudełka z mlekiem na wolnym ogniu. Bardzo niezdrowe, ale pyszne!
Chili
Podsmażone mięso mielone z papryką, cebulą, fasolą, pomidorami. Ważnym elementem jest specjalna mieszanka przypraw. Konsystencja chili jest bardzo gęsta. Niesamowitym połączeniem jest chili na hotdogu, lub “Chili cheese fries”- frytki polane chili i posypane sporą ilością sera. WOW!
Lista charakterystycznych potraw dla Stanów Zjednoczonych nie kończy się w tym miejscu. Jest ich dużo, dużo więcej. Tradycyjne potrawy świąteczne omówione zostaną już wkrótce. Na początek polecamy skosztowanie paru z wymienionych dań. Przepisy są ogólnodostępne w internecie. Smacznego!

Kliknij i przeczytaj coś ciekawego na temat Święta Dziękczynienia w USA.

Wypróbuj najsmaczniejszy catering dietetycznych w Gliwicach.