Australijskie ciekawostki


Zwyczaje żywieniowe są uwarunkowane zarówno położeniem geograficznym tego kontynentu, jak i jego historią. W Australii, niegdyś kolonii angielskiej, można zauważyć wspólne elementy łączące te dwa rejony. W dalszym ciągu obowiązuje tam lewostronny ruch drogowy, a upodobanie kulinarne są bardzo zbliżone do brytyjskich.
Z powodu wysokich temperatur pije się tam duże ilości płynów, zarówno bezalkoholowych, jak i piwa i wina.
Australia, jednak ma swój niepowtarzalny klimat. Typowymi potrawami są pieczone na ogniu jaszczurki i steki z kangura, filety ze strusia emu z migdałami i calvados (wytrawne wino), czy krokodyl w sosie curry. W okolicach wybrzeża nie zabraknie także potraw przyrządzonych z owoców morza i skorupiaków.
W kuchni tej często używa się mitru cytrynowego, oraz rośliny zwanej ‘bush tomatoes”. Mitr cytrynowy jest przyprawą, produkowaną z drzewa o tej samej nazwie. Pachną one podobnie do cytryny, lecz charakteryzują się większą słodyczą, oraz intensywnością. Bush tomatoes, zwany także pustynnymi rodzynkami lub winogronem, jest rośliną z rodziny psiankowatych (z tej samej rodziny pochodzi dobrze znany w Europie pomidor i bakłażan). Jego owoce są malutkie o kolorze fioletowym z zewnątrz, a żółtym w środku. Aborygeni nie śpieszą się ze zbiorami. Czekają, aż samoistnie zmienią się w “sun dried tomatoes”, czyli suszone pomidory.
Można przypuszczać, iż każdy miłośnik przygód kulinarnych znajdzie tam coś dla siebie. Jeżeli jednak opisywane powyżej potrawy nie brzmią wystarczająco egzotycznie, to należałoby do listy dodać Witchetty grubs. Można powiedzieć, że jest to danie “prosto z buszu”. Stanowią je białe larwy ćmy, żyjące w korzeniu krzaka o nazwie Witchetty grubs. Spożywa się je na surowo, choć alternatywnym sposobem przyrządzenia jest podpieczenie w ogniskowym popiele. Podobno charakteryzują się bardzo przyjemnym, orzechowym smakiem.

Ciekawostki na temat kangurów

Z powodu tego, iż europejczycy nie mogą obserwować zachowań kangurów na co dzień, chcielibyśy wspomnieć o paru ciekawostkach z tego zakresu. Są one niezwykle wysportowanymi i silnymi zwierzętami. Kangur jednym kopnięciem tylnich nóg potrafi rozpruć brzuch psa, bądź człowieka. Z opuszczoną głową (nie patrząc przed siebie) biega z szybkością do 50 km/godzinę. Najbardziej zaskakującym jest to, iż kangur świetnie pływa, używając do tego wszystkich kończyn niezależnie. 

Kliknij i przeczytaj kilka ciekawostek na temat Fidżi.

Na podstawie:
Szcześniak A., Potrawy świata i zwyczaje żywieniowe.
Tomalik M., Australia. Gdzie kwiaty rodzą się z ognia.
www.australiada.pl
www.australia.lovetotravel.pl
www.bushtuckershop.com