alt="Ekwador"

Republika Ekwadoru- kontrowersyjne potrawy


Ekwador leży nad wybrzeżem Oceanu Spokojnego Ameryki Południowej. Państwo to jest jednym z największych producentów bananów na świecie, eksportującym również kawę i kakao.

Ekwador, a kuchnia

Jednym z przysmaków Ekwadorczyków jest “Cuy”, czyli świnka morska. Zwierzątko to stanowi pokarm ludności mieszkającej w Andach, skąd też się samo wywodzi. W czasach Inków stanowiły ofiarę dla bogów w obrzędach magicznych. Obecnie w tamtych regionach Cuy jest spożywana w różnorodnej formie. Występuje w prostych, jak i ekskluzywnych daniach.

Inną, mniej kontrowersyjną potrawą są “Ceviche”. W jej skład wchodzą ryby, krewetki czy ośmiornice. Owoce morza marynuje się w soku cytrynowym, bądź limonkowym i doprawia papryczkami chili. Ceviche najczęściej serwowane jest z opiekaną kukurydzą.

“Encocado” jest także potrawą w której skład wchodzi marynowana ryba w soku cytrynowym. Serwowana bywa z ryżem, smażonymi platanami i sosem kokosowym.

Silną stroną kuchni Ekwadorskiej są także zupy. Najpopularniejszą z nich jest “Locro”, czyli zupa ziemniaczana z awokado i serem.

„Yaruarlocro” jest podobna do Locro, lecz dodaje się do niej  wysmażoną krew wołową. Ekwador, to kraj słynący z fascynujących rozwiązań kulinarnych. Wymienienie wszystkich przysmaków z tamtych terenów jest niemożliwe. Ostatnią jednak ciekawostką, wartą wspomnienia jest to, iż bardzo lubianym i często stosowanym dodatkiem do zup jest popcorn,  a nie grzanki.

Kliknij i dowiedz się czegoś ciekawego na temat Brazylii.

Na podstawie:

Szcześniak A., Potrawy światy i zwyczaje żywieniowe.

www.ekwadorwyprawy.wordpress.com